Test drive: Hyundai Tucson PHEV - Eficiență familiară (2024)

Încă de la prima generație, Tucson este unul dintre SUV-urile preferate de români. Acum, vedem ce oferă a patra generație în versiunea Hyundai Tucson PHEV.

Are deja 2 ani de când e pe piață, dar este cât se poate de actual. Asta, pentru că Hyundai a vrut un design aparte, sofisticat, oarecum atipic comparativ cu al altor modele din gamă, și mă refer aici la partea frontală. Are un aer misterios, pentru că totul e pe fond negru, așa că nu prea știi unde sunt farurile sau luminile de zi. Cu ledurile acestora aprinse, Tucson arată și mai bine, deoarece „răsar“ din grilă, unde sunt foarte artistic integrate. Dar SUV-ul coreean are și alte atuuri estetice, precum liniile puternice de pe laterale, pasajele roților subliniate și tăiate pătrățos, linia plonjată către spate și luneta „curată“, pentru că ștergătorul este ascuns sub eleronul integrat. Stopurile împărțite între hayon și aripile spate completează imaginea unui SUV cu o puternică prezență vizuală.

Test drive: Hyundai Tucson PHEV - Eficiență familiară (1)

Noi am testat acum versiunea PHEV, fiindcă Hyundai a prevăzut toată gama de propulsoare pentru acest model: pe benzină, diesel, mild hybrid, full hybrid și PHEV. Această ultimă versiune este foarte tentantă prin prisma autonomiei electrice și a consumului în regim hibrid, dar și datorită performanțelor. Vom reveni puțin mai târziu asupra acestor capitole.

Test drive: Hyundai Tucson PHEV - Eficiență familiară (2)

Habitaclul lui Tucson este în sine o explicație a preferințelor cumpărătorilor pentru acest model. Hyundai a știut să aducă tehnologie și digitalizare la bord, dar într-un fel care să facă imediat familiară operarea. Uitați-vă doar la displayul central, care e integrat în bord și face corp comun nu doar cu panoul de jos, al climatizării, ci și cu aeratoarele centrale. Totul este integrat la nivel vizual. În plus, comenzile climatizării sunt tactile, dar, cu așa-zisele butoane separate, cu spații mari între ele, nu prea are de ce să-ți fie dificil să setezi orice, oricând. Practic, Hyundai a digitalizat un generos panou analogic. La fel, și tabloul de bord digital, dar aerisit și ușor de urmărit. Dacă ar fi să le reproșăm ceva la acest capitol ar fi culorile cam prea puține de pe ambele displayuri.

Electrificare funcțională

Aceeași senzație de familiaritate o ai și atunci când conduci acest PHEV propulsat de un motor turbo de 1,6 litri și 180 CP, ajutat de unul electric de 91 CP. Totalul este de 265 CP și 350 Nm, aceasta fiind cea mai puternică versiune Tucson. Sunt exact aceleași valori afișate și de Kia Sportage, sora de platformă a lui Tucson.

Test drive: Hyundai Tucson PHEV - Eficiență familiară (3)

Testul nostru a început electric, cu bateria de 13,8 kWh (capacitate brută) încărcată la 78% și cu autonomia EV de 40 km. Pe care i-am și făcut (39 km), în condițiile în care Hyundai spune că o baterie plină te duce electric 62 km. Pentru a nu intra motorul termic atunci când ești în modul EV, trebuie să ții cont de două aspecte: să nu accelerezi prea viguros și să nu forțezi sistemul de climatizare, mai ales la temperaturi scăzute. În rest, Hyundai Tucson PHEV rulează liniștit, setarea suspensiilor favorizând confortul. Când ai terminat energia din baterie intră propulsorul termic, dar destul de rar cât timp mai ai buffer-ul bateriei, caz în care consumul, pentru circa 10 km poate fi destul de scăzut (aproximativ 4 l/100 km). Ulterior, motorul pe benzină face mare parte din treabă, iar în regim urban, ajungi pe la 6 l/100 km. În afara orașului, la peste 7 l/100 km, în funcție de cum mergi. Aici, te poți juca și cu modul Sport. Chiar dacă nu mai toți cei 265 CP disponibili (cu bateria descărcată), la cele 1,74 tone ale sale Hyundai Tucson PHEV, se mișcă alert, cu accelerații bune pentru un regim sportiv. SUV-ul Hyundai știe și off-road, ba chiar are programe dedicate, selectabile de la același buton de unde alegi modurile de condus.

Test drive: Hyundai Tucson PHEV - Eficiență familiară (4)

La bord, remarci în primul rând confortul, fără zgomote semnificative ale rulării, dar și câteva soluții inteligente propuse de coreeni. Aici merită notată apariția imaginilor camerelor video pe cadranele de pe display, atunci când semnalizezi. Interesant, dar, când faci o depășire sau schimbi banda, instinctul este să privești oglinda, nu tabloul de bord. Un sistem mai util e cel care-ți spune, sonor și printr-un mesaj pe bord, când pleacă mașina din fața ta. Dacă vrei să urmărești modurile de lucru ale sistemului hibrid, ai câteva meniuri dedicate, cu informații afișate extrem de clar. Tucson fiind o veritabilă mașină de familie, capacitatea portbagajului contează mult, astfel încât, cu 558 litri, PHEV-ul stă destul de bine, chiar dacă pierde 58 de litri față de hibrid și 62 față de versiunea cu motor de bază și tracțiune 4×2.

Test: Dan Damian

Verdict: 4 stele

Pe lângă faptul că are prezență scenică, Tucson PHEV este genul de mașină în care tehnologia digitală nu te obligă să te familiarizezi cu lucruri complet noi. E confortabil, ușor de operat și economic atât cât vrei și poți să-l faci să fie. La 4,5 metri lungime, Hyundai a scos tot ce se putea din spațiul interior și capacitatea portbagajului.

Date tehnice

Caroserie:SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4500 × 1865 × 1650 mm. Ampatament: 2680 mm. Portbagaj: 558 l. Rezervor: nc.

Tren de rulare:Suspensie față MacPherson, spate paralelogram deformabil, arcuri elicoidale. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 235/50 R 19

Transmisie:Tracțiune integrală, cutie automată cu 6 trepte

Propulsie:Motor termic benzină, L4, 1.598 cm3, putere maximă 132 kW (179 CP)/5500 rpm, cuplu maxim 265 Nm/1500–4500 rpm. Motor electric cu funcție de propulsor/generator, Putere maximă 66,9 kW (91 CP)., cuplu maxim 304 Nm. Putere maximă totală: 195 kW (265 CP). Cuplu maxim total: 350 Nm. Capacitate baterie: 13,8 kWh. Autonomie electrică: 62 km.

Performanțe:0–100 km/h 8,6 s,Viteză maximă 190 km/h,Consum mediu 1,4 l/100 km

Preț de bază:Hyundai Tucson PHEV Luxury 46.362 euro/41.077 euro, cu Rabla Plus

Foto: Bogdan Paraschiv

HyundaiHyundai TucsonHyundai Tucson PHEVPHEVtest Hyundai Tucson PHEVVitrina

Test drive: Hyundai Tucson PHEV - Eficiență familiară (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5692

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.