Vitiligo veilig en effectief behandelen - ZBC Multicare (2024)

Behandel vitiligo veilig en effectief met lichttherapie en blaardak transplantaties

Multicare: expertisecentrum voor vitiligo

Bij vitiligo ontstaan er witte vlekken in de huid. Deze vlekken kunnen klein zijn, maar ook het hele lichaam betreffen. De meeste mensen met vitiligo hebben verschillende vlekken, maar is het overgrote merendeel van de huid niet aangedaan. In Nederland hebben naar schatting ongeveer 85.000 tot 170.000 mensen vitiligo. Een deel daarvan merkt dat vitiligo de kwaliteit van leven vermindert. Als de plekken op zichtbare plekken zitten kan men zich beperkt voelen in het werk, of activiteiten vermijden waarbij de plekken te zien zijn. Hoewel vitiligo meer opvalt bij mensen met een donkere huidskleur, komt het bij alle huidtypen voor. Meestal ontstaat het rond het twintigste levensjaar, maar de eerste plekken kunnen ook veel eerder of juist op latere leeftijd verschijnen.

Bij de aandoening verdwijnen de pigmentcellen, de melanocyten, uit de huid. Dit komt waarschijnlijk doordat op die plaatsen het afweeersysteem de cellen aanvalt. Naast het immuunsystemen spelen mogelijk ook nog andere factoren een rol, zoals anti-oxidanten, zenuwen en de cellen van de huid. Vitiligo kan je niet van iemand krijgen, je moet er een genetische aanleg voor hebben. Waarom door die aanleg opeens plekken ontstaan en waarom alleen op die gebieden weten we niet precies. Duidelijk is wel dat beschadigingen van de huid een rol kunnen spelen. Er wordt ook gekeken naar de rol van voeding en stress. Bij mensen met vitiligo komen vaker aandoeningen voor die te maken hebben met de schildklier. Meer onderzoek naar de oorzaak is nodig.

ZBC Multicar biedt verschillende behandelingen voor vitiligo aan, zoals een behandeling met crème’s, zalven, UVB lichttherapie en blaardaktransplantaties. Als een behandeling niet genoeg aanslaat worden behandelingen gecombineerd. De therapie gaat uitbreiding tegen en herstelt het pigment. De effectiviteit van de behandeling wisselt van persoon tot persoon. Vaak is langere tijd behandeling nodig voordat het effect te zien is. Bij de behandeling wordt het immuunsysteem geremd en het herstel van de huid gestimuleerd. Bij UVB lichttherapie worden er pigmentcellen aangemaakt in de haarzakjes of trekken ze uit de omliggende huid de vitiligoplek in. Welke behandeling voor u het beste is hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Waar zitten de plekken en wat wilt u bereiken?

Uitbreiding en nieuwe plekken

Er is geen behandeling die nieuwe plekken kan voorkomen. Tijdens de therapie kan het voorkomen dat er opeens een zeer sterke uitbreiding plaatsvindt. Om die uitbreiding te stoppen gebruikt u pillen die het immuunsysteem tijdelijk sterk remmen. Ook na een succesvolle behandeling kan het altijd gebeuren dat bijvoorbeeld tien jaar later er weer nieuwe plekken ontstaan. Die moeten dan weer behandeld worden.

Behandeling met crème of zalf

Bij een paar kleinere gebieden worden de plekken behandeld met een zalf of crème die het immuunsysteem remt. Deze smeert u iedere dag op de huid. Na een tijdje kijken we wat het effect is. Omdat deze behandeling niet altijd effectief is wordt deze ook wel gecombineerd met bijvoorbeeld lichttherapie.

Behandeling met UV therapie

De meest effectieve behandeling bij ZBC Multicare is UVB lichttherapie in combinatie met Khelline. Twee keer per dag brengt u een spray aan. Daarnaast wordt de huid drie keer per week met speciaal UV licht bestraald. Dat licht stopt het immuunsysteem en stimuleert de huid om pigmentcellen aan te maken. Het kan langere tijd duren voordat het maximale effect van de behandeling is bereikt. Lichttherapie is met name effectief in het gezicht en de borst. Handen en voeten reageren minder. Wij bieden standaard behandeling in de thuissituatie aan. Een belangrijk voordeel van lichttherapie is dat het effect langer lijkt aan te houden.

Vitiligo veilig en effectief behandelen - ZBC Multicare (2)

Combinatiebehandeling met UV therapie

In Nederland is uniek voor ZBC Multicare dat we de behandeling standaard combineren met een spray met khelline. Uit ons wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je daarmee de werkzaamheid van de lichttherapie kan vergroten: 70% van de patiënten had na de therapie een verbetering van 70% of meer. De khelline ondersteunt de werking van de lichttherapie waardoor effectiever behandeld kan worden. Lichttherapie kan ook gecombineerd worden met crème’s en zalven.

Het kan gebeuren dat na een succesvolle behandeling met lichttherapie er witte gebieden overblijven. Deze reageren niet genoeg op het UV licht en de khelline. Er worden geen nieuwe pigmentcellen aangemaakt. Dan helpt de blaardak transplantie. Bij deze behandeling verplaatsen we een kleine hoeveelheid pigmentcellen van de gezonde huid naar de vitiligo plek. Deze cellen maken weer pigment aan en de huid krijgt weer zijn natuurlijke verschijning. Omdat we heel oppervlakkig kunnen werken herstelt de huid volledig. De cellen die we in de niet reagerende gebieden plaatsen kleuren daar de huid weer mooi in. Omdat we zeker moeten zijn dat de plekken stabiel zijn wordt de therapie na behandeling met zalven of lichttherapie ingezet.

Vitiligo veilig en effectief behandelen - ZBC Multicare (3)

De behandeling van vitiligo door een dermatoloog in een kliniek of ziekenhuis wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hou er rekening mee dat u over een verwijzing van de huisarts moet beschikken. Het wettelijk eigen risico is van toepassing. Kijk ook op onze pagina over vergoedingen en verwijzing.

Bent u geïnteresserd in onze behandelingen voor vitiligo? Vraag dan een afspraak in met het afsprakenformulier op deze site. Heeft u nog andere vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen, we zijn er om u te helpen.

Vitiligo veilig en effectief behandelen - ZBC Multicare (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5444

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.