• Ken jij alle korfbalregels?

Bekijkhierde samenvatting van de belangrijkste spelregels!

Alle spelbepalingen en extra spelregels per leeftijdsgroep staan onderaan.

• Voor alle senioren, A-junioren en B- en C-jeugd is het verplicht om het spelregelbewijs te halen.

Een spelregelbewijs maakt korfballers van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft hen meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor een sportiever en dus leuker spel.

Makkelijk inloggen Korfbalmasterz
    Het is nu supereenvoudig gemaakt om in te loggen, geen gedoe meer met activatiecodes, maar gewoon inloggen met jouw Sportlink-account. Heb je dat niet, dan kan je het simpel aanmaken. Ga opKorfbalmasterz.nleerst lekker oefenen en als jij denkt kom maar op met dat examen, log dan in (rechter bovenhoek) en haal dat felbegeerde spelregelbewijs! Dus B- en C-spelers ga ervoor, en natuurlijk ook alle senioren en junioren die het nog niet gehaald hebben!

• Ga naar hetschemaen kijk wanneer jij aan de beurt bent om te fluiten.

Spelregels | KVS Korfbal (1)

• Voor de jeugdteams vervallen bepaalde spelregels of gelden juist aanvullende spelregels; hieronder volgt een overzicht per leeftijdscategorie.

• Spelvorm: 1 vak, 4 tegen 4.
    Tijdsduur: 4 x 10 minuten. Na 10 min. en 30 min. korte time-out van 1 minuut, na 20 min. 5 minuten rust. Dit zijn de vastgestelde momenten voor het toepassen van wissels en het geven van korte instructies. Speelrichting wordt na 2 x 10 minuten gewijzigd.

Korfhoogte: 2½ m
    Balgrootte: nr. K3

Strafworpencompetitie: Na de wedstrijd, 12 strafworpen per club.

Spelregels F-jeugd:

1. Verdedigd schieten is toegestaan. Met andere woorden, je mag altijd schieten dus je hoeft niet te fluiten voor verdedigd.
    2. Jongens mogen meisjes hinderen en vice versa.
    3. Een speler mag na zijn eigen schot niet direct na het afvangen weer schieten. De speler moet in die situatie de bal eerst overspelen naar een medespeler. Als speler A schiet en mist, en speler B vangt af, mag diegene wel meteen schieten. Schiet speler A wel, dan krijgt de tegenstander de bal.
    4. Minimaal één meisje per team.
    5. 10-secondenregel; een speler moet binnen 10 seconden de bal overspelen naar een medespeler. Bij een spelhervatting is dit 4 seconden.
    6. Wisselen tijdens time-out en rust. Wisselen en terugwisselen is onbeperkt.
    7. De normale spelregels zijn verder van toepassing (niet lopen met de bal, niet opzettelijk voetballen, niet overgeven van de bal, niet te zwaar hinderen, etc.).

Extra spelregels SUPER-speler:

Bij een verschil van drie doelpunten wordt er een SUPER-speler ingezet.
    De SUPER- speler is een wisselspeler van de ploeg die achter staat. De verhouding in het veld is dan 5-4. De SUPER-speler verlaat het veld bij het terugdringen van het verschil naar 2 doelpunten in het voordeel van de andere partij.

• Spelvorm: 1 vak, 4 tegen 4
    Tijdsduur: 4 x 10 minuten. Na 10 min. en 30 min. korte time-out van 1 minuut, na 20 min. 5 minuten rust. Dit zijn de vastgestelde momenten voor het toepassen van wissels en het geven van korte instructies.Speelrichting wordt na 2 x 10 minuten gewijzigd.

Afmeting speelveld: 24m x 12m. In de zaal is naast 24m x 12m een afmeting toegestaan van 20m x 12m. Positie korf is 6 meter van achterlijn en bij 20m x 12m is dit 4 meter.Korfhoogte: 3 m
    Balgrootte: nr. K4

Spelregels E-jeugd:

2. Minimaal één meisje per team.
    3. Wisselen tijdens time-out en rust. Wisselen en terugwisselen is onbeperkt.
    4. De normale spelregels zijn verder van toepassing (niet lopen met de bal, niet overgeven van de bal, niet opzettelijk voetballen, niet te zwaar hinderen, verdedigd schieten niet toegestaan, jongens verdedigen geen meisjes en andersom).
  • Competitievorm:2- vakskorfbal

Tijdsduur: 2 x 25 minuten (veld en zaal). Vakwissel om de twee doelpunten uitsluitend inwedstrijdkorfbal, breedtekorfbal om de 12 ½ minuut.
    Afmeting speelveld: Wedstrijdkorfbal 40m x 20m, korf op 6,67 m uit de achterlijn
    Korfhoogte: 3 m

Spelregels D-jeugd:

1. Wisselen tijdens time-out en rust. Wisselen en terugwisselen is onbeperkt.
    2. De normale spelregels zijn verder van toepassing.
  • Competitievorm: 2-vakskorfbal.
    Tijdsduur: 2 x 25 minuten (veld en zaal). B-jeugd speelt op het veld 2 x 30 minuten. Vakwissel na 2 doelpunten.
    Afmeting speelveld: 40m x 20m. Korf op 6,67 m uit de achterlijn.
    Korfhoogte: 3½ m
    Balgrootte: nr. K5

Spelregels B- en C-jeugd:

Tijdsduur: 2 x 30 minuten (veld en zaal). Alleen teams met schotklok spelen 2 x 25 minuten zuivere speeltijd in de zaal. Vakwissel na 2 doelpunten.