Spelregels bij het hockeyen 2024! | Wat zijn nou de belangrijkste regels? (2024)

Spelregels bij het hockeyen 2024! | Wat zijn nou de belangrijkste regels? (1)Bij hockey heb je natuurlijk ook erg veel verschillende spelregels, want anders zou de wedstrijd of training er wel wat harder aan toe gaan denk ik. Want net zoals bij alle andere sporten is het nou eenmaal belangrijk dat sommige dingen gewoon niet mogen.

Het team

Bij de start van de wedstrijd dient een hockeyteam te bestaan uit minimaal 8 en maximaal 11 spelers in het veld. In totaal mag een team bestaan uit maximaal 16 spelers (met dus maximaal 5 wissel spelers). Op het moment dat jij hier niet aan voldoet als team, mag een wedstrijd niet gestart worden en verlies jij automatisch 3-0

De keeper

Ieder team heeft natuurlijk vaak een keeper in het veld, want anders wordt het doelpunten scoren voor de tegenstanders wel heel erg makkelijk 😉 . Je mag ook altijd je keeper eruit wisselen als je wilt maar die mag niet zoals vroeger met zijn handen en voeten de bal tegen houden in de cirkel. Dit doe je meestal als je achter staat in de laatste paar minuten. Maar wat moet een normale keeper nou allemaal minimaal aan:

• Een helm
  • Beenbeschermers(legguards)
  • Klompen voor de voeten
  • Een shirt, trui of jack die een afwijkende kleur heeft van zijn eigen team en dat van de tegenstander

Hierbij kan een keeper er ook altijd voor kiezen om borst, arm, bovenbeen en handschoenen te dragen.

Aanvoerder

Spelregels bij het hockeyen 2024! | Wat zijn nou de belangrijkste regels? (2)De aanvoerder van het team is verantwoordelijk voor zijn eigen spelers en het coachen ervan. Jij bent er als aanvoerder ook verantwoordelijk voor de jou spelers zich gedragen op het veld en tegen de scheidsrechter.

Kleding en accessoires

Ieder team is verplicht om tijdens de wedstrijd een clubtenue te dragen en natuurlijk ook een hockeystick. Je mag daarbij niks dragen dat gevaarlijk kan zijn voor je tegenstanders of medespelers. Daarnaast is het verplicht om scheenbeschermers te dragen en een bitje en tijdens een strafcorner mag je een masker dragen voor extra bescherming.

De toss en het uitnemen

Aan het begin van de wedstrijd wordt er getost door de scheidsrechter. Dat kan door middel van een hockeystick of een munt. Je kiest bij de hockeystick plat of bol en als jij het dan juist hebt mag je kiezen of je de bal uit wilt nemen of dat je een kant kiest. Als jij dan de uitnemen kiest dan mag de tegenstander de tweede helft uitnemen en verwissel je ook van kant.

De wedstrijd

Een wedstrijd bestaat uit 4 kwarten van 17,5 minuut. Na het eerste of het derde kwart heb je 2 minuten rust, maar tussen het tweede en het derde kwart door heb je 5 minuten rust. Bij internationale wedstrijden bestaat een wedstrijd uit 4 kwarten en duurt een wedstrijd dus maar 60 minuten. Ook wordt de tijd dan 40 seconden stil gezet bij een strafcorner, strafbal of doelpunt.

Wat doen de scheidsrechters

Een wedstrijd wordt gefloten door 2 scheidrechters die allebei aan de andere kant van elkaar staan. De scheidrechter zorgt ervoor dat het spel netjes verloopt en niet uit de hand loopt. Dit zijn de belangrijkste regels voor een scheidsrechter:

• Ze fluiten voor een overtreding
  • Ze fluiten als er een goal wordt gescoord
  • Houden bij hoeveel goals er worden gescoord
  • Ook houden ze de tijd van de wedstrijd bij
  • Vullen het wedstrijd formulier in met het aantal goals en kaarten

In het geval van een blessure of bij onweer hebben de scheidrechters de mogelijkheid om het spel tijdelijk stil te leggen. Om het daarna weer te hervatten met een bully.

De bully

Als er een bully wordt genomen moet de bal op de plaats worden gelegd waar de scheidrechter voor het laatst het spel stil legde. Aan elke kan van de bal gaat één speler van elk team staan. Dan fluit de scheidsrechter en tikken de twee tegenstanders één keer tegen elkaars stick boven de bal en proberen ze de bal zo snel mogelijk mee te nemen.

Doelpunten maken

Om te kunnen scoren in het hockeyen moet je binnen de cirkel op goal slaan. Hierbij moet de bal volledig over de lijn zijn geweest voordat het als een doelpunt wordt gerekend. Natuurlijk het team met de meeste goals wint en als er niet wordt gescoord of even veel goals heet dat een gelijkspel.

Wisselen van speler

In een hockeywedstrijd mag je onbeperkt wisselen in tegenstelling tot voetbal mag ja namelijk maar 3x wisselen. De regel is dan wel dat de speler waarmee je wisselt eerst helemaal uit het veld moet zijn voordat jij erin mag. Ook tijdens een strafcorner mag er niet gewisseld worden, behalve als de keeper geblesseerd is geraakt. Daarbij mag je een speler met een kaart natuurlijk ook niet wisselen.

Soorten overtredingen

Als hockeyer ben je natuurlijk altijd verplicht om je te gedragen op het veld. De KNHB hecht namelijk erg grote waarde aan sportiviteit op het veld. Je mag namelijk op het veld geen voorwerpen gooien of spelers uitschelden. Ook mag je geen tijd rekken als je voor staat tijdens een wedstrijd. Hier zie je alle dingen die niet mogen tijdens het hockeyen:

Je mag de tegenstander niet:

• Hinderen door kleding of stick vast te pakken
  • intimideren of door blokkeren het spelen verhinderen
  • benaderen binnen 5 meter als die een hoge bal (een scoop) wilt aannemen die naar beneden komt.

Je mag de bal niet:

• met de bolle kant van je stick spelen
  • gevaarlijk hoog spelen
  • bij de jongste jeugd de stick boven de schouder hebben om een bal aan te nemen. Vanaf de D jeugd mag dit wel daarentegen.

Je lichaam mag niet:

• zorgen dat de tegenstander geen enkele mogelijkheid heeft om bij de bal te komen (afhouden)